Gradski revijski orkestar je osnovan 4. jula 1996. god. u Nišu. Orkestar je formiran na inicijativu grada Niša i osnivača i članova orkestra, sa ciljem da neguje, prezentuje i popularizuje izvornu narodnu, gradsku i zabavnu muziku.
Ogromno blago izvorne i gradske muzike na ovim našim prostorima, poslednjih godina je bačeno u zapećak, getoizovano i postalo predmet interesovanja samo malobrojnih muzičkih stručnjaka.
Trend agresivnog talambasanja turbo i sličnih folk zvukova koji traje već više od decenije, doneo je negativan predznak i istinski kvalitetnoj narodnoj muzici.
S jedne strane, kao odgovor na šund u narodnoj muzici i sa druge strane, kao neophodna potreba za očuvanje autentičnosti i sopstvenog identiteta naše narodne muzike, osnovan je Gradski revijski orkestar u Nišu.
U tom smislu, glavni zadatak orkestra biće nastojanje da izvornu narodnu muziku i gradsku muziku ponovo izvede na svetlost dana, da joj vrati dostojanstvo koje joj s pravom pripada i probudi interesovanje kod svih slojeva ljudi. Posebnu pažnju GRO će posvetiti mladim i talentovanim muzičarima i u tom smislu pedagoški i pokroviteljski usmeravati njihov rad.
To je slobodan izbor i volja svih članova orkestra, eminentnih muzičara instrumentalista, vokalnih solista, učenika, studenata, profesora muzičkih škola i akademija, svih onih koji su bili, ili su sada ili će kasnije kao stručnjaci i poznavaoci delatnosti orkestra, postati članovi Gradskog revijskog orkestra u Nišu.

©2007 Karadžov.com® || Developed by A2 agency